Macramé plantenhanger knopen

Knopen is een oude techniek en werd praktisch en decoratief gebruikt. De Inca's gebruikten knopen om te communiceren (het knopenschrift) en ook in de zeevaart worden knopen vooral praktisch toegepast. In het begin van de 19e eeuw kwam het knopen terug in de mode voor kwasten en franjes in het interieur. In de jaren '60 van de vorige eeuw kwam het knopen weer in opnieuw in de belangstelling en werden er vele nieuwe, decoratieve, toepassingen bedacht. Zo kan ik mij nog een geknoopte uil herinneren van groen touw die bij familie in huis hing.

 

Macramé is een leuke techniek die, door gebruik van moderne materialen in leuke kleuren, ook goed in jouw interieur past. Zo ook deze plantenhanger. Een simpel geknoopt werkje en in een mum van tijd klaar!

 

Zie onderaan de tekst voor het filpmje op You Tube.


Wat heb je nodig:

  • Macramé 8 (of een ander dik en stevig touw of koord)
  • Een schaar (een stevige en scherpe keukenschaar werk het beste)
  • Een houten ring van 35mm
  • Meetlint
  • Een potje van ongeveer 10cm doorsnede
  • Een s-haak

Stap 1

Knip 6 draden van 3 meter per stuk.Stap 2

Zoek het midden van elke draad op en knoop de draden, volgens de foto's, een voor een aan de ring.Stap 3

Je gaat nu een spiraal maken van halve weitas-knopen.

Begin met de eerste knoop ongeveer 10 cm onder de ring. Je knoopt steeds met 4 draden, je hebt 3 setjes van 4 draden aan de ring.

 

Start met de buitenste 4 draden en knoop volgens stap 3.1 t/m 3.8. Knoop in totaal 11 keer, je hebt dan 10 "bobbeltjes" (te zien op het plaatje bij deze tekst). Je hebt nu 1 spiraal gemaakt van halve weitas-knopen.

 

Maak nu nog twee keer een spiraal.

3.1 leg de linkerdraad over de twee middelste draden heen naar rechts

3.2 leg de rechterdraad over het horizontale stuk van de linkerdraad

3.3 haal de rechterdraad onder en achter de twee middelste draden door en ook door de lus die je hebt gemaakt met de linkerdraad.

3.4 trek de twee buitenste draden aan zodat er een knoop ontstaat om de twee middelste draden.


3.5 herhaal stap 3.1

3.6 herhaal stap 3.2

3.7 herhaal stap 3.3

3.8 herhaal stap 3.4Stap 4

Je gaat nu de spiralen met elkaar verbinden met de platte weitasknoop

 

Pak van de buitenste spiraal de twee linkse draden en van de middelste spiraal de twee rechtse draden, je hebt nu weer 4 draden.

De eerste knoop die je maakt is weer hetzelfde als stap 3.1 t/m stap 3.4. Je start deze knoop ongeveer 15 cm onder de spiralen.

Omdat dit de platte weitas-knoop is, start je de volgende stap met de rechterdraad. je werkt stap 3.1 t/m 3.4 dus in spiegelbeeld.

Hierna maakt je nog 1 knoop volgend stap 3.1 t/m stap 3.4.

 

Verbind op deze manier ook de andere spiralen aan elkaar.


Stap 5

Verbind de knopen van stap 4 ook weer met elkaar, je pakt hiervoor twee draden van de ene platte knoop en twee draden van de andere platte knoop.

Knoop ongeveer 10 cm onder de andere platte weitas-knopen.

Stap 6

Houd de alle draden ondereen vast en zet het potje in het gemaakte netje. Bepaal zo de hoogte van de laatste grote knoop, het potje moet veilig in het netje blijven.

 

Houd de draden vast terwijl je het potje weer tussen de draden uit haalt. Leg nu een grote knoop in alle draden. Knip de draden onderaan af, op ongeveer 10cm onder de grote knoop.Kijk hier het bijbehorende filmpje op YouTube


Jouw macramé plantenhanger is nu klaar!