Feitjes en fabels over (schapen)wol

Vaak gehoord in de winkel: wol kriebelt, wol is lastig te onderhouden, wol is te warm. Veel fabeltjes en daarom een paar feitjes over wol.

Ik hoop dat ik je hiermee kan overhalen om te kiezen voor wol om mee te haken en te breien. In de winkel zijn vele merken en kleuren en diktes op voorraad. Bijvoorbeeld Serene en Cheerfull van Yarn and Colors, New Running van Lammy Yarns, Vielseitige van Ferner Wolle en Prato van Golden Fleece Carders.

 

Verschillende wolsoorten, die verkocht worden in de winkel, vind je hier.

Als wolwasmiddel gebruik ik Soak, deze vind je hier.

Van wol krijg je jeuk

Krijg je jeuk door het dragen van wol? Dat kan komen door de stuggere haren of door de lanoline. Heb je een allergie voor lanoline, dan is een (schapen)wollen trui niet iets voor jou. Heb je geen allergie, probeer dan een zachtere wol, bijvoorbeeld merino. Dit zijn dunnere haren en daardoor zachter dan andere wolsoorten. En wolsoorten zijn er veel! Wol van verschillende schapen (of lama, alpaca, yak, geit) verschillende eigenschappen in zachtheid, zo ook heeft elk garenmerk zijn eigen wol. In de winkel heb ik verschillende merken en mixen (bijvoorbeeld wol met zijde) liggen, kom het verschil maar eens voelen.

 

Wol kan je alleen dragen in de winter

Wol houdt je, omdat het een natuurlijke vezel is, warm tijdens de kou en koel tijdens warmte. Het is dus een fabeltje dat je wol alleen kan dragen in de winter en dat het in de zomer te warm zou zijn. Wol zijn de haren van een dier (in de meeste gevallen van het schaap) en is ademend en voert vocht (zweet) af, en dus zeker geschikt om een zomers topje mee te haken of te breien.

 

Een wollen item verzorgen is lastig

Wol is resistent tegen geurtjes, dus een zweetlucht zal minder snel in jouw wollen product blijven hangen. Dat komt door het wolvet, lanoline, in de vezels, die werkt als een natuurlijk "zeep". Zit er toch een luchtje aan? Hang of leg jouw item te luchten. Dat kan buiten (vochtig weer, mist, dat is ideaal) of binnen, na het douchen in de badkamer bijvoorbeeld. Het vocht uit de lucht vermengt zich met de lanoline in de vezels en het item reinigt zichzelf. Wil je het proces versnellen? Ook dat kan. Spray het item in met water met een beetje wolwasmiddel en laat drogen aan de lucht.

Kijk voor het verwijderen van vlekken hier (Engelstalig, gebruik Google Translate indien nodig)

 

Wol moet je met de hand wassen

Het is het beste om jouw gebreide item te laten luchten, maar wassen in de machine op een wolwas- of fijnwas-programma is prima te doen. (Was met de hand als er een handwas-logo op het etiket of de wikkel staat!) Let op dat je de temperatuur niet hoger dan 30 graden instelt en dat de machine op maximaal 600 toeren centrifugeert. Keer het item binnenste buiten, gebruik een fijnwasmiddel of wolwasmiddel en laat de wasverzachter staan.

Laat het item liggend drogen, dan blijft het item in vorm. Drogen kan op een speciaal droogrek, met gaas of op het wasrek, met eventueel een handdoek er onder. Het droogproces duurt even, geef het item de rust om de vezels weer in vorm te brengen. Gebruik geen snelle methode zoals de zon of een warmte bron, hierdoor kunnen de vezels vervormen en de kleuren vervagen.

 

Wol met de hand wassen is lastig

Een wollen item is gemakkelijk met de hand te wassen met een wolwasmiddel wat je niet hoeft uit te spoelen. Gebruik altijd lauwwarm / handwarm water en een beetje wolwasmiddel. Duw het item onder water totdat alle lucht er uit is. Laat nu het wasmiddel voor 15 minuten zijn werk doen.

Haal het item uit het water en knijp al het water er uit. Met een badhanddoek, waar je het item inrolt, haal je de rest van het water er uit. Laat het item liggend drogen.

Goedkope wol gaat pillen

Door veel dragen kan een wollen item gaan pillen: er ontstaan kleine balletjes of pluisjes aan de oppervlakte. In de meeste gevallen zal een trui gaan pillen in de oksels en een sok bij de hiel, de plekken waar de meeste wrijving is. Dit heeft niets te maken met hoe goedkoop of hoe duur de wol is, maar wel met de lengte van de haren. Wollige en zachte garens, maar ook los gebreide of gehaakte items, zullen meer pillen. Je voorkomt pillen niet helemaal, maar je kan het wel verminderen. Was het wollen item binnenstebuiten en voorkom wrijving zo veel mogelijk.

 

Wol wordt opgegeten door motten

Ja, maar dat hoeft niet. Door jouw wollen items schoon in de kast te leggen verklein je de kans op motten. Gebruik schijfjes of balletjes van cederhout (ik koop ze altijd hier) om tussen de items te leggen. Het gebruik van (chemische) mottenballen kunnen nare geurtjes in de wol achterlaten, gebruik deze dus liever niet. Je kan schone items ook bewaren in een vacuumzak of een luchtdicht afgesloten bak.