Tutorial: brilletje maken

In de winkel staan verschillende gehaakte amigurumi met een brilletje. Vaak krijg ik de vraag hoe je nou zo'n brilletje maakt, daarom schreef ik een tutorial met foto's zodat jij thuis ook een brilletje kan maken.

Wat heb je nodig?

Jouw amigurumi 

Metaaldraad (ik gebruik aluminiumdraad welke ik koop bij de SoLow)

Een kniptang

Een tang met ronde uiteindes

(de tangetjes kocht ik als set bij de Hornbach)

Een buisvormig of rond voorwerp om metaaldraad omheen te draaien. In deze tutorial gebruikte ik een dikke haaknaald, maar een ander buisvormig voorwerp kan natuurlijk ook. Kijk eens in de badkamer bij jouw make-up en gebruik jouw lipstick.

 

Stap 1: houd het metaaldraad aan de zijkant van de amigurumi vast bij het oog en bepaal de lengte en waar het eerste rondje moet komen. Zorg dat je genoeg lengte hebt om een brilpootje te maken.

 

Stap 2: blijf het metaaldraad op hetzelfde punt vasthouden en pak het buisvormige voorwerp. Draai nu het metaaldraad om het voorwerp om het eerste rondje te maken.

 

 Stap 3: houd het eerste rondje bij het oog en bepaal dan waar het tweede rondje moet komen.

 

Stap 4: Draai, op het punt dat je bepaalde bij stap 3, de draad weer om het ronde voorwerp.

 

Stap 5: Knip de draad af zodat je aan de andere kant ook een brillenpootje hebt

 

Stap 6: Bepaal waar het brillenpootje moet buigen en buig de draad om. Gebruik hiervoor de tang met ronde uiteindes.

 

Afwerking: modeleer de draad in de juiste vorm om het brilletje af te maken. Knip eventueel de pootjes op de juiste lengte af.

 

Tips

 · Draai altijd het langste stuk draad om het voorwerp om de afgemeten verhouding te behouden

 · Om het juiste maat rondje te krijgen, houd je het buisvormige voorwerp op het oog. Deze moet het oog goed bedekken. Omdat je de draad hier omheen draait, wordt het rondje iets groter en krijg je een mooi en passend formaat brilletje.

 · Blijft het brilletje niet zitten, omdat jouw amigurumi geen oren heeft? Steek de pootjes in het haar of naai het brilletje vast met een paar steekjes.

 

En let op: brilletjes voor de amigurumi zijn niet geschikt voor kleine kinderen!