Druppelsjaaltje: tips en trics

Van 6 mei t/m 17 juni was er een MAL (Make A Long of maak mee) van het druppelsjaaltje, een ontwerp van Haak By Daphne, ter gelegenheid van het 2,5 jaar bestaan van de winkel. Ik maakte een pakket met garen en het geprinte patroon (welke je nog steeds kan kopen, klik hier), en deze werd goed verkocht. Zo leuk om alle kleuren druppelsjaaltjes te zien!

 

Van het druppelsjaaltje bestaat er een multi versie, van Hawaii3 van Lammy Yarns, en een effen versie, van Baby Fabulous van Yarn and Colors. Een voorbeeld van enkele kleuren zie je hieronder.

Omdat het druppelsjaaltje een MAL was, maakte ik filmpjes en foto's met tips en trics. Ik starte daarvoor een Youtube-kanaal, OMG! Het was leuk om weer uit te kunnen leggen hoe je iets haakt, omdat de workshops even niet gegeven konden worden, maar wel een uitdaging om de filmpjes goed te krijgen. Het duurde even voordat ik de juiste camerastand had en ik moest ook nog hard genoeg praten. En daarna nog editen. Maar ik heb er veel van geleerd en ga zeker door met filmpjes maken.

Voor jou heb ik de tips voor het druppelsjaaltje hieronder verzameld. En heb jij het druppelsjaaltje gemaakt en deel je de foto's op social media? Vergeet dan @byphilon of @haakbydaphne niet te taggen of gebruik #druppelsjaaltje bij jouw foto. Daphne en ik zien graag jouw eindresultaat.

Haaktip 1: druppeltjes haken

Haaktip 2: haken vanuit het midden van de sjaal

Bij de druppelsjaal Multi haak je 1 bol helemaal op (bij de uni is dat 1,5 bol), de laatste toer is dan toer 3. Hecht niet af, maar doe een steekmarkeerder in het werklusje.

 

Om de druppels mooi uit te laten komen, ga je nu weer haken vanuit de lossenketting, het midden van jouw sjaal. Je hecht nu aan in het lusje onder de vaste die je gemaakt hebt. Het gemakkelijkste is om te beginnen bij het knoopje, het begin van de lossenketting. Als je bij het aanhechten start met een schuiflusje om jouw naald, weet je zeker dat het begin goed vast zit. Haak nu het patroon verder aan deze kant van de druppelsjaal.


Haaktip 3: links en rechts even lang

Als je beide bollen (of 1,5 bol bij de uni-sjaal) per kant hebt op gehaakt, ga je kijken of beide kanten even lang zijn. Omdat jouw hand van haken kan verschillen per dag (de ene keer iets losser en de andere keer iets strakker) of er zit toch iets meer meter op de ene bol, kan het zijn dat jouw sjaal ongelijk is. Maar hoe meet je dat?

De druppelsjaal heeft veel rek, met een meetlint krijg je geen goed beeld van de lengte van beide kanten van de sjaal. Je doet het volgende:

  1. gebruik een platte ondergrond, bijvoorbeeld jouw eettafel
  2. vouw de sjaal dubbel in het midden, bij de lossenketting
  3. leg de sjaaldelen zo op elkaar dat het patroon gelijk ligt (zie de eerste foto)
  4. start bij de lossenketting en leg het patroon gelijk met jouw vingers. Dit doe je alleen aan de rand, dat is genoeg.
  5. haal het stukje sjaal uit wat te lang is
  6. eindig aan beide kanten met toer 3 (zoals vermeld in het patroon)

Haaktip 4: opspannen of blocken